komfyrbrann

Kan du, med hånda på hjertet si at du alltid, uten unntak, følger nøye med på komfyren fra du skrur den på til du har forvisset deg om at strømbryteren er slått av? Gratulerer! Da er du en av de ytterst få som ikke trenger komfyrvakt.

Vi andre, som glemmer, blir distrahert av noe på tv, bare skal gå ut med søpla, sovner, har tatt et glass rødvin eller flere, eller plutselig må megle mellom slitne, sure unger – vi kan trenge litt hjelp.

Komfyrvakt redder liv

Den aller største risikoen for boligbrann finner du nemlig på kjøkkenet.

I fjor rykket Øvre Romerike brann og redning ut for å hindre brann på komfyr mer enn 20 ganger. 51 ganger reiste vi ut for å slokke boligbrann. Vi vet at både liv og verdier ville blitt spart hvis vi kunne unngått branner på komfyren.

Uvurderlig sikkerhet

I dag er det krav om komfyrvakt hvis du pusser opp og legger opp ny kurs til kjøkkenet. Dette gjelder også for fritidsboliger. Det er altså ennå ikke noe krav om at alle skal ha komfyrvakt, men komfyrvakt er en uvurderlig sikkerhet for deg selv, familien din og hjemmet ditt.

Er en av dine nærmeste risikoutsatt?

For særlig risikoutsatte grupper er komfyrvakt enda viktigere. Når hukommelsen eller helsa svikter, er komfyrvakt en god sikkerhet for at brann ikke skal oppstå på kjøkkenet.

Tør du la være?

Fakta om komfyrvakt:

• Komfyrbranner er den hyppigste brannårsaken i norske hjem.

• Komfyrvakt vil hindre mange komfyrbranner.

• Komfyrvakter får du kjøpt i elektronikkbutikker, en rekke kjøkkenbutikker og nettbutikker. Komfyrvakter for fast montering kan kjøpes gjennom elektroinstallatør.

• Det er krav til fastmontert komfyrvakt i alle nye boliger fra 2010 i henhold til NEK 400. Denne skal monteres av elektroinstallatør.

• Ved oppussing gjelder kravet om fastmontert komfyrvakt dersom det legges opp ny kurs til platetopp/komfyr.

• De samme reglene gjelder fritidsboliger.

• Skaff deg og din familie en komfyrvakt!


Publisert: 12.02.2019 11:35:52
Sist endret: 19.01.2023 13:10