Ida Melien

I dag, nesten ett år etter brannen på Auli-feltet på Årnes, vekker det fortsatt følelser hos Ida Melien å snakke om hendelsen. Når et hjem brenner ned, skjer det noe med dem som bor der, de som våkner brått midt på natta og som må løpe ut i det de går og står i.

1. desember er røykvarslerens dag

Byttet batterier rett før brannen

- Det var en veldig spesiell opplevelse, sier Ida alvorlig. Bare noen dager tidligere hadde hun byttet batterier i alle røykvarslerne i huset.

- Første desember traff vi noen brannfolk som delte ut røykvarslerbatterier, og da tenkte jeg at nå skal vi gå over alle røykvarslerne våre. Jeg hadde sett at noen av røykvarslerne var ute av drift, og vi fikk ordnet det rett etterpå. Det er jeg veldig glad for i dag, sier Ida.

Brannfolkene hun fikk batteri av på kjøpesenteret var de samme som rykket ut til hjemmet hennes midt på natta 20. desember.

Her finner du mer info om røykvarsler!

Alle sov i tredje etasje

Røykvarsler

 - Jeg våknet av røykvarsleren litt over klokka to om natta. Der og da forstod vi ikke hva som skjedde. Det hender den piper selv om det ikke er noe som brenner, så jeg var litt usikker på om det faktisk var reelt, men jeg spratt opp av senga og løp for å undersøke.

 Da var det ikke tvil lenger. Det var en lukt i huset som gjorde at jeg skjønte at dette var alvor. Så vekket jeg mannen min, og deretter barna. To av dem var våkne allerede, men en sov fortsatt godt, selv i larmen fra røykvarsleren.

Vi sov i tredje etasje, så jeg fikk barna ned, fikk på dem de første skoene vi fant, tullet dem inn i dyner og sendte dem ut.

Så løp jeg ned og vekket leieboeren. Mannen min prøvde å slokke brannen med vann, men det hjalp ikke.

Det var på kjøkkenet det brant, og flammene stod ut av kjøkkeninnredningen der vi hadde innebygget mikroovn og litt andre ting. Vi skjønte at vi bare måtte ringe brannvesenet, forteller Ida. Hun sendte barna til en nabo, og selv ventet hun og mannen på brannvesenet.

Totalskadet hus

 De 22 minuttene før brannvesenet kom virket uendelige, og mens familien så på – barna fra vinduet i nabohuset - begynte brannrøyken å sive ut av soveromsvinduene i tredje etasje, der de nettopp hadde ligget i dyp søvn.

Foto: Raumnes

 - Vi kom oss ut alle sammen. Det er tross alt det aller viktigste, sier Ida. Da brannvesenet kom, ble det klart at det var en vanskelig brann å slokke, og huset ble totalskadet. Kjøkkenet var fullstendig brannskadet, mens resten av huset hadde røyk- og vannskader.

I dag bor familien på fem fortsatt i et leid hus.

"Unntakstilstand"

Ida har fått et nytt og mye mer bevisst forhold til brannsikkerhet etter den dramatiske opplevelsen. - Det kan fort bli et par år med «unntakstilstand» etter en brann. Nå er huset i Aulifeltet revet, og vi skal begynne å bygge et nytt. Men – vi er heldige. Vi har fått et bra hus å bo i så lenge. Det er nok soverom og vi har det bra der, sier Ida.

- Det er skremmende hvor raskt en brann utvikler seg, sier Ida. Hun understreker hvor viktig røykvarsleren var for å oppdage brannen mens det ennå var tid til å komme seg ut, men hun har også sett hvor viktig det er å være forberedt på en brann.

Røykvarsleren viktigst

Raumnes

- I ettertid ser jeg ting vi kunne gjort annerledes. Det er nok lurt å trene litt på hva man skal gjøre i en brannsituasjon, som å lukke dører og ha rutiner man kan følge.


I forbindelse med forsikring er det også lurt å filme rommene, for etter en brann husker du ikke hva du har, og det er ikke så lett å gå tilbake og sjekke. Men det viktigste er røykvarsleren. Batteriene må byttes en gang i året, men man må sjekke røykvarsleren oftere enn det, sier Ida.

Brannvesenet anbefaler at du bytter batterier minst en gang i året, og sjekker røykvarsleren en gang i måneden.

- Vi har vært veldig heldige, sier Ida.

 

Lørdag 1. desember treffer du oss i ØRB i alle kommuner på Øvre Romerike. Vi deler ut batterier til røykvarsler så langt lageret rekker!

 

Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen, Raumnes/ privat/ ØRB 


Publisert: 25.11.2019 14:06:42
Sist endret: 19.01.2023 13:28