Innhold

Ikke trygt på Glomma

Øvre Romerike brann og redning øver regelmessig på å redde personer som har gått gjennom isen, og en av årets første øvelser viser med all tydelighet at isen på Glomma ikke er trygg nå i mars.

- Ett råd: hold dere unna, sier øvelsesinstruktør Aleksander Sveen.

- Det er ingen steder her det er forsvarlig å gå ut på isen.

Isvarsel for Østlandet finner du her.

Kaldt vann

Øvelsen foregår på Årnes brygge, og mannskapene øver på å bruke kasteliner, lykter, redningsbåt og annet utstyr de må ha når de skal søke etter person som har gått gjennom isen.

- Tipper det er fire grader, sier brannkonstabelen som har fått den blandede fornøyelsen av å bade først. Han har på seg tørrdrakt med varmedress under, dykkermaske, snorkel og svømmeføtter, men deler av ansiktet er nødvendigvis bart. - Jeg ble skikkelig kald i ansiktet, sier han, før han drar seg opp på isen ved hjelp av ispigger.

Første forsøk på å komme på land mislykkes. Iskanten han ligger på knekker, og han blir med isflaket nedover elva. Strømmen er sterk, det er mørkt, isen er råtten og mannskapene er veldig klar over at en redningsaksjon under disse forholdene er vanskelige.

Vil du lære mer om is og sikkerhet?

Vanskelige forhold

De er forsiktige, og har på forhånd avtalt hva de skal gjøre hvis det blir alvor underveis i øvelsen. - Vi vil unngå at noen driver så langt som ned under brua, sier innsatsleder. Det ville blitt en vanskelig situasjon. Men det er øvelse denne gangen, og konstabelen som ligger i vannet er trygt festet i ei line.

Mannskapene ønsker seg ikke en reell situasjon, der noen har gått gjennom isen under slike forhold.

- Nei, her er det ikke trygt nå. Ikke gå på isen, oppfordrer Sveen.

- Ring 110

Hvis det de frykter likevel skulle skje, er mannskapene klare til å rykke ut.

- Oppdager du noen som har gått gjennom isen eller har falt i vannet, ring 110. Det er en stor fordel om du klarer å fortelle akkurat hvor du sist så eller hørte personen, slik at vi kan sette i gang søket på riktig sted, sier Sveen.

Store variasjoner i istykkelse

Det har allerede vært flere ulykker på utrygg is denne vinteren. Nå er våren i anmarsj, og isforholdene kan endres raskt. På Glomma-isen er det utrygt å ferdes nå, men i høyereliggende strøk går skiløypene fortsatt over islagte vann.

- Brannvesenet har dessverre ingen mulighet til å vurdere istykkelse og lokale forhold - og dermed sikkerhet - på islagt vann på enkeltsjøer og elver i vårt område, sier forebyggendesjef i ØRB, Ivar Husås. Han oppfordrer alle til å vise stor forsiktighet og gjennomføre nødvendige forhåndstiltak ved ferdsel og opphold på islagt vann, særlig vår og høst.

Bruker du sikkerhetsutstyr på isen?

Sikkerhet og isvarsel

- Det kan være store forskjeller på istykkelse i hele vårt område, og det er i tillegg lokale variasjoner på den enkelte sjø og elv, sier Husås. Han understreker at den enkelte selv må vurdere nøye om isen er trygg.

Isvarselet for Østlandet finner du her.

Person foran brannbil

Aleksander Sveen viser hvordan man skal bruke ispiggene.

3 brannkonstabler viser hvordan bruke ispigger

 

 

 


Publisert: 05.03.2019 12:25:03
Sist endret: 19.01.2023 13:13