Hvorfor må brannfolk være i så god form, Marlin Brodshaug Hartveit?

- Først og fremst: Når brannbilen kommer, tenker folk at hjelpen har kommet. Det er ganske høye forventninger til hva vi skal få til. Det må vi gjøre vårt beste for å leve opp til, sier Hartveit, som er brannkonstabel og  røykdykker på Jessheim brannstasjon. Hun har i tillegg utdanning som personlig trener fra Norges idrettshøgskole, og sammen med kollega Thomas Strand Vamsæter står hun med stoppeklokka når mannskapene skal gjennom den fysiske testen en gang i året. Hartveit har også ansvaret for trening og oppfølging av alle mannskapene i ØRB.

- Den fysiske testen er en kvalifikasjon alle brannkonstabler må ha. Kravene er satt av Arbeidstilsynet, og vi har to tester; en for røykdykkere og en for sjåfører og øvrige mannskaper. Det er ganske fysisk krevende å være ute i innsats; det er kanskje 200 grader, og du skal trekke slanger, løfte, bære og klatre i stiger med tung bekledning og flaskesett på ryggen. Eller du er ute på en bilulykke. Klippeverktøyet er kanskje noe av det tyngste verktøyet vi bruker, og det er nødvendig å være helt sikker på at du klarer å bruke det. Kravene er der for å sikre at man kan gjøre jobben på en god og sikker måte, sier Hartveit. Hun understreker at kravene man møter på opptaksprøve som regel er strengere enn den årlige fysiske testen, og at hvis man drømmer om å bli brannkonstabel, bør man undersøke hvilke krav som gjelder der man har tenkt å søke. 

- Det er opp til hvert enkelt brannvesen å bestemme om kravene skal være strengere, sier Hartveit.  På opptaksprøven testes ikke bare fysisk form, men også praktiske ferdigheter og evnen til å løse oppgaver under press. - Klatring i stige, kobling av slanger og bæring av dokke er vanlige oppgaver, sier Hartveit.

ØRB har bedriftsidrettslag som arrangerer mange forskjellig aktiviteter, og innebandy er en gjenganger. - Det er helt supert. Skal man gjennomføre det å holde seg i form gjennom hele året, må man holde på med aktiviteter man liker, slik at treningen ikke blir et ork, sier Hartveit.

På brannstasjonen på Jessheim er det lagt opp til to treningsøkter om dagen for mannskapene som er på vakt. Mannskapene på Jessheim er kasernert, altså på jobb hele døgnet i ... dager i strekk, og mellom utrykninger og vedlikehold av utstyr er det tid til å trene. - Men de hardeste øktene må de ta når de har fri, slik at de alltid har det overskuddet som trengs når de må ut på et oppdrag, sier Hartveit.

På treningsrommet er det aktivitet hele uka. - Det er selvfølgelig litt mer trafikk her nå som det nærmer seg testen, sier Hartveit. Mange legger seg litt ekstra i selen akkurat nå, og Hartveit har helt klare anbefalinger.
- Resten av året er det jo flott å holde seg i form med andre aktiviteter, men når man trener til testen, er det lurt å trene på de spesifikke øvelsene man skal gjøre der. Vil man trene ute, går det an å ta på seg ryggsekk med den vekten man skal ha, og finne en lang oppoverbakke, sier Hartveit og smiler. - Det blir tøft å gjennomføre hvis man ikke har forberedt seg, men de aller fleste med normale forutsetninger vil få det til hvis de legger inn en innsats og trener spesielt på de områdene der de har utfordringer. Testen er et minimumskrav, og det går fint an vedlikeholde den gjennom året, sier Hartveit.

Hartveit understreker at deltidsmannskapene må oppfylle akkurat de samme kravene som kasernerte mannskaper. - De har en annen jobb også, og må trene på fritida. Vi tilbyr treningsfasiliteter i tilknytning til de fleste brannstasjonene, men ikke alle. Det er mer krevende for deltidsansatte å få tid til nok trening i hverdagen, og det er imponerende at de klarer det, sier Hartveit.

På testdagen må mannskapene gjennom armhevinger, kroppshevinger, knebøy med spensthopp og gange i motbakke på tredemølle, og alt - unntatt kroppshevinger - foregår iført røykdykkerbekledning og med flaskesett på ryggen. Totalt skal bekledning og flasker veie 23 kilo.

 

- Jada, det er fysisk tungt, men det er også en psykisk utfordring. Du må tåle litt ubehag uten å gi opp, sier Hartveit. Ubehaget kan bli litt for stort hvis man slakker av på treningen. Hartveit avslører at også brannkonstabler kan bli fristet av sofakvelder og kosemat.

- Vi er generelt blitt flinke til å belønne oss selv, og både kos og belønning er helt fint, men det er nok ikke så lurt å kose seg altfor mye med usunn mat, sier hun. Hartveit stiller opp hvis en kollega har latt helgene bli for ovale og sommerferien har vært et langt grillkalas.

- Vi gir ikke mannskapene kostholdsråd uten å bli spurt om tips, men som personlig trener gir jeg råd hvis noen ber om det. Det er heller ikke veldig kompliserte råd jeg gir - man kommer veldig langt med et vanlig, sunt kosthold, fem om dagen, moderate porsjoner og hurtigmat med måte, sier Hartveit.

Selv må Hartveit gjennom nøyaktig den samme testen som sine mannlige kollegaer. - I brannvesenet er det de samme kravene til kvinner og menn, men det bør ikke skremme kvinner fra å tro at de kan bestå den fysiske testen. Vi har andre forutsetninger enn menn, sånn er det bare, men det er helt gjennomførbart å trene seg opp til å klare dette. Vi må bare legge ned tid og arbeid i det. Fysikken bør ikke stoppe oss, sier Hartveit.

 

 

 


Publisert: 03.10.2019 12:19:07
Sist endret: 19.01.2023 13:25